Site-ul PROIS-NV este în curs de reconstructie.
Va asteptam in curand pe noul site!

Flux de știri
2015-06-08

O mai bună investire și gestionare a fondurilor politicii de coeziune a UE de către statele membre

În perioada 2014-2020, statele membre, regiunile și orașele din UE vor beneficia de peste 351 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune (Fondul european de dezvoltare regionalăFondul social european și Fondul de coeziune). Pentru multe dintre aceste țări, aceste fonduri reprezintă principala sursă de finanțare publică. Este esențial ca acești bani să fie bine investiți și gestionați, dat fiind că deficiențe la nivelul administrațiilor naționale, regionale și locale pot pune în pericol succesul acestor programe.

Pentru perioada 2007-2013, mai există unele fonduri alocate în cadrul politicii de coeziune care nu au fost încă investite. Comisia dorește să sprijine statele membre pentru ca acestea să nu piardă investiții valoroase și să se asigure că fondurile sunt cheltuite în mod corespunzător, în cadrul unor proiecte care aduc beneficii reale cetățenilor.

Iată de ce consolidarea capacității administrative pentru a îmbunătăți modul în care fondurile sunt investite și gestionate este un element esențial al politicii de coeziune a UE în perioada 2014-2020. Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, consideră că acest domeniu de acțiune trebuie tratat cu prioritate.

În acest sens, comisarul Corina Crețu și serviciile din cadrul Direcției Generale Politică regională și urbană au instituit o serie de noi măsuri, la care și-a adus contribuția și Direcția Generală Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune.

În ce constă în mod efectiv această abordare?

Inițiativa privind o mai bună aplicare a politicii de coeziune constă într-o abordare care cuprinde patru aspecte:

1. „Grupul operativ pentru o mai bună punere în aplicare”, prin intermediul unor echipe de acțiune specifice, ajută administrațiile naționale și regionale să utilizeze în mod eficient investițiile rămase din perioada de programare 2007-2013. Grupul operativ a analizat factorii-cheie responsabili pentru întârzierile în punerea în aplicare și a început să elaboreze o serie de planuri de acțiune detaliate și cuprinzătoare pentru fiecare program care prezintă riscuri. Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre în cauză pentru a găsi soluții în vederea optimizării utilizării angajamentelor din cadrul financiar multianual 2007-2013, astfel cum a solicitat Consiliul European în decembrie 2014.

2. În cadrul celei de a doua etape a grupului operativ, va fi consolidată capacitatea administrativă în statele membre și în regiunile acestora pentru programele din perioada 2014-2020, printr-o varietate de măsuri cum ar fi schimburi de competențe și de experți, formare și asistență tehnică.

3. Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, intenționează să analizeze de ce regiunile cu un nivel scăzut de dezvoltare economică sau regiunile care se confruntă cu o rată negativă de creștere a PIB-ului, timp de mai mulți ani, au rămas în urmă. Această tendință este deosebit de importantă pentru politica de coeziune, care are ca obiectiv reducerea disparităților dintre nivelurile de dezvoltare ale regiunilor Europei.

4. Comisia înființează un grup de experți pentru a evalua în mod independent adoptarea măsurilor de simplificare de către statele membre și pentru a identifica noi posibilități de simplificare a normelor. Grupul va face recomandări în vederea unei mai bune utilizări a posibilităților de simplificare în ceea ce privește punerea în aplicare a fondurilor pentru beneficiari în perioada de programare 2014-2020. Un obiectiv secundar ar fi propunerea de măsuri pentru o simplificare suplimentară în perioada de după 2020. Această acțiune este strâns legată de inițiativa vicepreșenditelui Kristalina Georgieva pentru un „buget al UE axat pe rezultate”.

Sursa: www.europa.eu



Cursurile PROIS-NV

PROIS-NV reprezentat în COMITETUL DE COORDONARE A MANAGEMENTULUI ACORDULUI DE PARTENERIAT 2014-2020 

COMITETUL REGIONAL NORD-VEST PENTRU PROBLEMELE ROMILOR

 

Newsletter-ul PROIS-NV

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele ştiri și evenimente ale PROIS-NV.



Vizitatori

348723