Site-ul PROIS-NV este în curs de reconstructie.
Va asteptam in curand pe noul site!

Flux de știri
2016-01-24

Investiția în oameni este vitală pentru creșterea economică - Raport ESDE 2015

Raportul privind evoluția ocupării forței de muncă și a situației sociale în Europa (ESDE) este un raport anual ce conține cele mai recente tendințe sociale și privind ocuparea forței de muncă, analizând dificultățile care vor apărea, precum și posibilele răspunsuri în materie de politici.

Raportul de anul acesta evidențiază evoluții pozitive suplimentare în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și situația socială în UE. Cu toate acestea, în ciuda îmbunătățirilor din ultima vreme, există încă diferențe uriașe între statele membre cu privire la creșterea economică, la ocuparea forței de muncă și la alți indicatori-cheie sociali și referitori la piața muncii. Multe dintre aceste diferențe sunt legate de o subutilizare a capitalului uman pe mai multe planuri. 

Raportul ESDE din 2015 subliniază potențialul pe care îl au activitățile independente și antreprenoriatul pentru crearea de locuri de muncă. Datele sugerează însă că unele categorii, inclusiv tinerii, persoanele în vârstă, femeile și minoritățile etnice, ar putea întâmpina obstacole mai mari în procesul de demarare a propriilor afaceri. În plus, raportul de anul acesta arată că majoritatea oamenilor nu cred că au competențele sau cunoștințele necesare pentru a începe o afacere. Potrivit raportului ESDE, politicile țintite pot reprezenta un sprijin în acest sens. Acestea pot include accesul mai ușor la finanțare sau la stimulente fiscale, educația antreprenorială sau accesul la servicii de îngrijire pentru copii și persoane vârstnice. 

O altă concluzie a raportului ESDE este și diversificarea contractelor de muncă, care, pe de o parte, permit programe de lucru mai flexibile și, prin urmare, o participare sporită pe piața muncii, dar, pe de altă parte, pot cauza și o segmentare a pieței muncii. În vreme ce unele contracte noi creează o situație care poate fi favorabilă tuturor părților, altele cauzează nesiguranță privind locul de muncă. Flexibilitatea este importantă, însă este nevoie și de siguranță, iar acest subiect va fi dezbătut în contextul dezvoltării pilonului european al drepturilor sociale. 

Deși nivelul șomajului din UE se menține ridicat, angajatorii au în continuare dificultăți în a-și ocupa anumite posturi libere. Pe lângă reale neconcordanțe între competențe, capacitatea de a găsi angajați pentru posturile libere este limitată și de o incapacitate de a oferi salarii sau condiții de lucru atractive, o formare sau perspective profesionale bune. Raportul ESDE din 2015 relevă un număr mare de lucrători din țări terțe care desfășoară activități profesionale sub nivelul lor de calificare. Inițiativa „Agenda pentru noi competențe”, pe care Comisia o pregătește pentru anul în curs, va încerca să abordeze aceste probleme. Totodată, nivelurile de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor cu copii și a lucrătorilor în vârstă sunt încă foarte reduse. În contextul unei populații în curs de îmbătrânire, este esențial să se promoveze o participare mai intensă pe piața muncii a acestor categorii. (sursa: www.europa.eu)

Raportul este disponibil AICI.



Cursurile PROIS-NV

PROIS-NV reprezentat în COMITETUL DE COORDONARE A MANAGEMENTULUI ACORDULUI DE PARTENERIAT 2014-2020 

COMITETUL REGIONAL NORD-VEST PENTRU PROBLEMELE ROMILOR

 

Newsletter-ul PROIS-NV

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele ştiri și evenimente ale PROIS-NV.



Vizitatori

348728