Site-ul PROIS-NV este în curs de reconstructie.
Va asteptam in curand pe noul site!

Noutăţi

Studiul privind impactul programului Erasmus confirmă că programul de schimb de studenți al Uniunii crește capacitatea de inserție profesională și mobilitatea profesională

2014-09-22

Tinerii care studiază sau participă la activități de formare în străinătate nu numai că dobândesc cunoștințe în anumite discipline, ci își consolidează anumite competențe transversale cheie care sunt foarte apreciate de angajatori. Un nou studiu privind impactul programului Erasmus al Uniunii Europene, care vizează schimbul de studenți, demonstrează că absolvenții cu experiență internațională au șanse mult mai bune pe piața forței de muncă. Probabilitatea ca ei să fie afectați de șomajul de lungă durată este redusă la jumătate, în comparație cu tinerii care nu au studiat sau nu au participat la activități de formare în străinătate; la cinci ani după absolvire, rata șomajului lor este mai mică cu 23 %. Studiul, realizat de experți independenți, este cel mai mare de acest fel și se bazează pe feedback-ul primit de la aproape 80 000 de respondenți, printre care s-au numărat studenți și întreprinderi.

Studiul arată că, în luarea unei decizii de recrutare, 92 % dintre angajatori caută anumite trăsături de personalitate pe care programul le dezvoltă, precum toleranța, încrederea, abilitățile de soluționare a problemelor, curiozitatea, cunoașterea propriilor puncte forte/puncte slabe și hotărârea. Testele administrate înainte și după perioada schimbului arată că studenții care participă la programul Erasmus obțin scoruri mai mari pentru aceste trăsături de personalitate, chiar înainte de a participa la program, iar până în momentul în care se întorc, diferența dintre scorurile obținute de ei și scorurile obținute de ceilalți studenți crește în medie cu 42 %.

Studenții care beneficiază de finanțare prin programul Erasmus pot alege să studieze sau să efectueze un stagiu în străinătate. Raportul arată că mai mult de o treime din stagiarii Erasmus primesc o ofertă de a lucra în întreprinderea în care își efectuează stagiul. Stagiarii Erasmus sunt, de asemenea, mai întreprinzători decât colegii lor care își efectuează stagiile în propria țară: 1 stagiar din 10 și-a început propria afacere și mai mult de trei sferturi dintre ei intenționează să facă acest lucru sau își pot imagina că vor face asta. Ei pot de asemenea să se aștepte la o avansare mai rapidă în carieră; conform declarațiilor a 64 % dintre angajatori, personalului cu experiență internațională i se încredințează responsabilități mai mari.

Programul Erasmus nu îmbunătățește numai perspectivele de carieră, ci îi ajută, de asemenea, pe studenți să își lărgească orizontul și legăturile sociale. 40 % și-au schimbat țara de reședință sau țara în care muncesc cel puțin o dată după absolvire; acest procent este aproape de două ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu au mers în străinătate pe durata studiilor. În timp ce 93 % dintre studenții cu experiență internațională își pot imagina că vor trăi în străinătate în viitor, acest lucru este valabil doar pentru 73 % din cei care rămân în aceeași țară în timpul studiilor. (sursa: www.europa.eu)



Cursurile PROIS-NV

PROIS-NV reprezentat în COMITETUL DE COORDONARE A MANAGEMENTULUI ACORDULUI DE PARTENERIAT 2014-2020 

COMITETUL REGIONAL NORD-VEST PENTRU PROBLEMELE ROMILOR

Flux de știri


Newsletter-ul PROIS-NV

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele ştiri și evenimente ale PROIS-NV.



Vizitatori

348715